Verisadetta

Verisade on termi, jota käytetään, kun taivaalta sataa punaista sadetta, mutta mistä tämä johtuu?

Mitä on “verisade”?
Ymmärretään, että verisadetta syntyy, kun suhteellisen suuria pitoisuuksia punaista pölyä tai hiukkasia sekoittuu sateeseen, jolloin sade näyttää punaiselta.

Verisade ei ole itse asiassa meteorologinen tai tieteellinen termi – sen sijaan se on puhekielen lause, joka löytyy historiasta. Tätä silmällä pitäen termille ei ole määriteltyä määritelmää.

Miten se tapahtuu?
Sääämme ohjaavat voimat voivat olla melko voimakkaita ja tehdä yllättäviä asioita – esimerkiksi hiekan tai jopa pienten esineiden nostaminen ja niiden kuljettaminen pitkiä matkoja. Verisateen tapauksessa voimakkaat tuulet tai myrskyt voivat nostaa pölyä ja hiekkaa. Kun se leviää ilmaan, se voi jäädä ilmakehän kiertoon, jossa sitä voidaan kuljettaa tuhansia kilometrejä. Lopulta pöly joko putoaa taivaalta painovoiman vaikutuksesta tai joutuu sadepilviin, joissa se sekoittuu vesipisaroiden kanssa. Kun nämä putoavat sateena, sadepisarat voivat näyttää punaisilta. Alla olevassa satelliittikuvassa näkyy pölymyrsky (kirkkaat vaaleanpunaiset värit) Saudi-Arabian yllä.

Kuinka usein sitä tapahtuu?
Oikea verisade, missä sade todella esiintyy punainen, on suhteellisen harvinainen, koska tarvitset punaista pölyä/hiukkasia melko korkeina pitoisuuksina sateessa. Dokumentoituja tapauksia on vähän. Vuonna 2001 Etelä-Intian Keralan osavaltiossa monsuunisateet satoivat ajoittain punaisena, joka oli tarpeeksi tumma tahraamaan vaatteita. Saman monsuunikauden aikana raportoitiin myös muun värisiä sateita, mukaan lukien vihreä ja keltainen sade. Verisateesta on muitakin, paljon aikaisempia mainintoja – jopa Homeroksen Iliasiin, Troijan piiritystä kuvaavaan eeppiseen runoon, jonka uskotaan kirjoitetun noin 800-luvulla eKr. Sitä pidettiin, ehkä ei yllättäen, huonona enteenä.

Saako Britanniassa verisadetta?
Nykyään ainakin Isossa-Britanniassa termi veri sadetta näyttää käytettävän paljon väljemmin kuin suurenmoinen termi antaa ymmärtää. Yhdistyneessä kuningaskunnassa sataa joka vuosi useaan otteeseen sadetta, johon on sekoitettu jonkin verran pölyä. Tämä tulee yleensä Saharasta ennen kuin se sekoittuu pilviin ja putoaa pois. Kuitenkin näkemämme pöly on yleensä keltaista tai ruskeaa ja se on sekoittunut hyvin pieninä pitoisuuksina – joten sade näyttäisi aivan samalta kuin tavallisesti. Ainoa ero on, että saatat löytää ohuen pölykalvon autossasi tai ikkunoissasi, kun vesi on haihtunut. Joten harvoin jos koskaan näemme “oikeaa” verisadetta täällä Yhdistyneessä kuningaskunnassa huolimatta siitä, mitä tiedotusvälineiden otsikot saattavat vihjata.

E-mail: hi@familyfully.com