Stephen Hawking brittiläinen fyysikko

Syntymä: 8. tammikuuta 1942 Oxford England
Kuoli: 14. maaliskuuta 2018 (76-vuotiaana) Cambridge England
Palkinnot ja kunnianosoitukset: Presidentin vapausmitali (2009) Copley-mitali (2006)
Opiskeluaiheet: musta aukko, minimusta aukko, tila-aika

Suosituimmat kysymykset
Milloin Stephen Hawking syntyi?
Stephen Hawking syntyi 8. tammikuuta 1942.

Milloin Stephen Hawking kuoli?
Stephen Hawking kuoli 14. maaliskuuta 2018.

Missä Stephen Hawking sai koulutuksensa?
Stephen Hawking suoritti kandidaatin tutkinnon fysiikassa University Collegesta Oxfordissa vuonna 1962 ja väitteli fysiikan tohtoriksi Trinity Hallissa Cambridgessa vuonna 1966.

Mistä Stephen Hawking oli kuuluisa?
Stephen Hawking työskenteli mustien aukkojen fysiikan parissa. Hän ehdotti, että mustat aukot lähettäisivät subatomisia hiukkasia, kunnes ne lopulta räjähtävät. Hän kirjoitti myös myydyimpiä kirjoja, joista tunnetuin oli A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes (1988).

Stephen Hawking, kokonaisuudessaan Stephen William Hawking, (syntynyt tammikuussa) 8.8.1942, Oxford, Oxfordshire, Englanti – kuoli 14. maaliskuuta 2018 Cambridgessa, Cambridgeshire), englantilainen teoreettinen fyysikko, jonka mustien aukkojen räjähtämisen teoria perustui sekä suhteellisuusteoriaan että kvanttimekaniikkaan. Hän työskenteli myös aika-avaruussingulariteettien kanssa. Hawking opiskeli fysiikkaa University Collegessa Oxfordissa (BA, 1962) ja Trinity Hallissa, Cambridgessa (tohtori, 1966). Hänet valittiin tutkijaksi Gonvillen ja Caius Collegen Cambridgessa. 1960-luvun alussa Hawking sairastui amyotrofiseen lateraaliskleroosiin, parantumattomaan neuromuskulaariseen sairauteen. Hän jatkoi työskentelyä taudin asteittain vammauttavista vaikutuksista huolimatta. Hawking työskenteli ensisijaisesti yleisen suhteellisuusteorian alalla ja erityisesti mustien aukkojen fysiikan parissa. Vuonna 1971 hän ehdotti alkuräjähdyksen jälkeen lukuisten esineiden muodostumista, joiden massa on jopa miljardi tonnia, mutta jotka miehittivät vain protonin tilan. Nämä esineet, joita kutsutaan minimustiksi aukoksi, ovat ainutlaatuisia siinä mielessä, että niiden valtava massa ja painovoima edellyttävät, että niitä hallitsevat suhteellisuusperiaatteet, kun taas niiden pieni koko edellyttää, että kvanttimekaniikan lait koskevat myös niitä. Vuonna 1974 Hawking ehdotti, että kvanttiteorian ennusteiden mukaisesti mustat aukot lähettävät subatomisia hiukkasia, kunnes ne kuluttavat energiansa ja lopulta räjähtävät. Hawkingin työ vauhditti suuresti pyrkimyksiä rajata teoreettisesti mustien aukkojen ominaisuuksia, esineitä, joista aiemmin ajateltiin, että mitään ei voida tietää. Hänen työnsä oli myös tärkeä, koska se osoitti näiden ominaisuuksien suhteen klassisen termodynamiikan ja kvanttimekaniikan lakeihin.

Hawkingin panos fysiikkaan ansaitsi hänelle monia poikkeuksellisia kunnianosoituksia. Vuonna 1974 Royal Society valitsi hänet yhdeksi nuorimmista jäsenistään. Hänestä tuli gravitaatiofysiikan professori Cambridgessa vuonna 1977, ja vuonna 1979 hänet nimitettiin Cambridgen lucasialaiseen matematiikan professuuriin, johon Isaac Newton aikoinaan kuului. Hawkingista tehtiin Brittiläisen imperiumin (CBE) komentaja vuonna 1982 ja Companion of Honor vuonna 1989. Hän sai myös Copley-mitalin Royal Societylta vuonna 2006 ja Yhdysvaltain presidentin vapausmitalin vuonna 2009. Vuonna 2008 hän hyväksyi vierailevan tutkimustuolin Perimeter Institute for Theoretical Physics -instituutissa Waterloossa, Ontariossa, Kanadassa.

Hänen julkaisuihinsa kuuluivat The Large Scale Structure of Space-Time (1973; yhteistyössä GFR Ellisin kanssa), Superspace and Supergravity ( 1981), The Very Early Universe (1983) ja bestsellerit A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes (1988), The Universe in a Nutshell (2001), A Briefer History of Time (2005), ja The Grand Design (2010; yhdessä Leonard Mlodinow’n kanssa).

E-mail: hi@familyfully.com