Aminohappoja

Aminohapot ovat molekyylejä, jotka yhdistyvät muodostaen proteiineja. Aminohapot ja proteiinit ovat elämän rakennuspalikoita.

Kun proteiinit sulavat tai hajoavat, aminohappoja jää jäljelle. Ihmiskeho käyttää aminohappoja proteiinien valmistamiseen auttamaan kehoa:

 • Hajota ruokaa
 • Kasvaa
 • Korjaa kehon kudosta
 • Suorittaa monia muita kehon toimintoja

Keho voi käyttää aminohappoja myös energianlähteenä.

Aminohapot luokitellaan kolmeen ryhmään:

 • Välttämättömät aminohapot
 • Ei-välttämättömät aminohapot
 • Ehdolliset aminohapot

VÄLITTÄVÄT AMINOHAPOT

 • Elimistö ei pysty valmistamaan välttämättömiä aminohappoja. Tämän seurauksena niiden on oltava peräisin ruoasta.
 • Yhdeksän välttämätöntä aminohappoa ovat: histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini.

VÄLITTÖMÄT AMINOHAPOT
Ei-välttämätön tarkoittaa, että kehomme voi tuottaa aminohappoa, vaikka emme saa sitä syömästämme ruoasta. Ei-välttämättömiä aminohappoja ovat: alaniini, arginiini, asparagiini, asparagiinihappo, kysteiini, glutamiinihappo, glutamiini, glysiini, proliini, seriini ja tyrosiini.

EHDOLLISET AMINOHAPOT

 • Ehdolliset aminohapot eivät yleensä ole välttämättömiä, paitsi sairauden ja stressin aikana.
 • Ehdollisia aminohappoja ovat: arginiini, kysteiini, glutamiini, tyrosiini, glysiini, ornitiini, proliini ja seriini.

Sinun ei tarvitse syödä välttämättömiä ja ei-välttämättömiä aminohappoja joka aterialla, mutta niiden tasapaino koko päivän ajan on tärkeää. Yksittäiseen kasviperäiseen ruokavalioon perustuva ruokavalio ei ole riittävä, mutta emme enää ole huolissamme proteiinien (kuten papujen ja riisin) yhdistämisestä yhdellä aterialla. Sen sijaan tarkastelemme ruokavalion riittävyyttä koko päivän ajan.

JATKA LUKEMISTA:
Aminohappoaineenvaihduntahäiriöt
Aineenvaihdunta on prosessi, jota kehosi käyttää energian tuottamiseen syömästäsi ruoasta. Ruoka koostuu proteiineista, hiilihydraateista ja rasvoista. Ruoansulatusjärjestelmäsi hajottaa ruoan osat sokereiksi ja hapoiksi, elimistösi polttoaineeksi. Kehosi voi käyttää tätä polttoainetta heti, tai se voi varastoida energiaa kehossasi. Jos sinulla on aineenvaihduntahäiriö, jokin menee pieleen tässä prosessissa.

Yksi ryhmä näistä häiriöistä on aminohappojen aineenvaihduntahäiriöt. Niihin kuuluvat fenyyliketonuria (PKU) ja vaahterasiirappivirtsatauti. Aminohapot ovat “rakennuspalikoita”, jotka liittyvät yhteen muodostaen proteiineja. Jos sinulla on jokin näistä häiriöistä, kehollasi voi olla vaikeuksia hajottaa tiettyjä aminohappoja. Tai aminohappojen saamisessa soluihisi voi olla ongelmia. Nämä ongelmat aiheuttavat haitallisten aineiden kertymistä kehossasi. Tämä voi johtaa vakaviin, joskus hengenvaarallisiin terveysongelmiin.

Nämä häiriöt ovat yleensä perinnöllisiä. Sen kanssa syntyneellä vauvalla ei välttämättä ole heti oireita. Koska häiriöt voivat olla niin vakavia, varhainen diagnoosi ja hoito ovat kriittisiä. Vastasyntyneille vauvoille tehdään seulonta monien varalta verikokeita käyttäen.

Hoidoihin voi kuulua erityisruokavalioita, lääkkeitä ja lisäravinteita. Jotkut vauvat saattavat myös tarvita lisähoitoja komplikaatioiden ilmetessä.

E-mail: hi@familyfully.com